KASTEEL GROENEVELD BLIJFT TOCH OPEN

KASTEEL GROENEVELD BLIJFT TOCH OPEN

BAARN – Kasteel Groeneveld gaat, in tegenstelling tot eerdere berichten, niet dicht. Dat zegt Herma de Heer, directrice van het kasteel, in een interview met mavdw.nl. Per 1 januari neemt Staatsbosbeheer het beheer over van het ministerie van Economische Zaken. Door de overgang naar Staatsbosbeheer verliezen elf van de in totaal achttien personeelsleden hun baan.

Door Martijn van der Werff

‘Kasteel Groeneveld moet sluiten’, was de kop die in verschillende media verscheen eind februari. De verontwaardiging was groot in Baarn en omgeving, des te meer omdat het kasteel twee jaar geleden is gerenoveerd voor vijf miljoen euro. “We gaan niet dicht”, zegt Herma de Heer.
De overgang naar de nieuwe beheerder blijft niet zonder gevolgen, zo gaan er elf van de in totaal achttien banen verloren. Het gaat om ondersteunende functies op kantoor. Alleen het personeel van de receptie, sales en technische dienst houdt hun baan. Ook de functie van De Heer komt te vervallen en zij stopt per 1 juli. De Heer praat in het interview over de afgelopen maanden, maar vooral over de waarde van Groeneveld dat haar dierbaar is. “Als het niet na aan mijn hart ligt dan betekent dat ik het hier de afgelopen jaren niet naar mijn zin had.”

Waarom wil het ministerie van het kasteel af?
“Het ministerie vindt het niet meer passen in deze tijd, dat zij een kasteel aan zich gekoppeld hebben. Het is altijd van Staatsbosbeheer geweest. Tot nu toe heeft het ministerie altijd een gebruikersovereenkomst gehad.”

Het zal nooit zo zijn, dat het honderd procent kostendekkend is. Dan moet je andere manieren gaan zoeken. Maar dat vraagt wel inventiviteit en lef.

Heeft de publiciteit in februari negatieve invloed gehad op het kasteel?       “Nee. Iedereen is er in eerste instantie wel van geschrokken, maar het is goed opgevangen en uitgelegd dat er sprake was van miscommunicatie.”

Maar de mensen waren voornamelijk verbaasd dat het kasteel net na de renovatie zou sluiten. “Ik begrijp heel goed dat mensen het een wonderlijke situatie vinden, als je het eerst opknapt en daarna het bericht komt dat het overgaat naar Staatsbosbeheer. Maar ik denk dat wanneer Staatsbosbeheer hier weer een goede invulling aan geeft, dat dit verhaal snel is vergeten.”

Is er al meer bekend over de invulling na 1 januari 2014, de overgangsdatum?
“Feit is dat Staatsbosbeheer nog niet weet wat ze er mee wil. De intentie is wel dat het de publieke functie blijft houden, maar hoe dat gaat gebeuren is nog niet helder.”

Aan de ene kant zegt u: “we gaan niet dicht”, maar aan de andere kant weet u ook niet wat Staatsbosbeheer ermee wil. Dus hoe kunt u zo stellig zeggen dat het open blijft?
“Ik kan alleen herhalen wat Staatsbosbeheer de laatste tijd heeft gezegd. En dat is dat ze zich hard zullen maken om de publieke functie van het gebouw te behouden. En als je dat wilt doen dan kan je het niet dicht laten.”

Wat gaat er met de exposities gebeuren?
“Alle exposities die er nu zijn, bouwen we af. Dat betekent dat er geen nieuwe exposities worden voorbereid voor 2014. Wat Staatsbosbeheer ermee gaat doen is aan hen.”

Is het kasteel rendabel?
“Nu is het zeker niet kostendekkend. Het is wel geprobeerd, maar als onderdeel van het ministerie gaat het vooral over de inhoud. En dat betekent dat je vooral iets probeert neer te zetten met een boodschap. Dat heeft consequenties. Zo worden hier geen feesten georganiseerd. En mogen hier alleen bedrijven vergaderen of dineren die iets met het ministerie te maken hebben.”

Is het kasteel rendabel te maken?
“Hangt ervan af wat je wilt. Ik vind zelf dat cultureel erfgoed van iedereen is. Dat kun je aan niemand toeschrijven; niet aan een persoon en niet aan een stad. Dat is dus iets wat je als gemeenschap moet koesteren. Daar kom je niet onderuit. Dat zijn je roots. Dat betekent voor nu dat je er iets voor over moet hebben om dat in stand te houden. De vraag is, of dat alleen maar ten laste moet komen van de overheid of dat er ook andere opties zijn. Ik ben ervan overtuigd dat die er zijn. Het zal nooit zo zijn, dat het honderd procent kostendekkend is. Dan moet je andere manieren gaan zoeken. Maar dat vraagt wel inventiviteit en lef.”

Comments are closed.