HÅCKEN MET BILLY & HERMAN

HÅCKEN MET BILLY & HERMAN

Uren zwoegen om vervolgens nog schroefjes en plankjes over te hebben, een bekend ikea-fenomeen. Voor Gisbert van Ginkel niet. Hij maakt met het ogenschijnlijk grootste gemak een andere praktische, dan wel creatieve variatie op het Zweedse bouwpakket. 

Hackers worden ze genoemd, de gebruikers van ikeahackers.net. Op dit digitale platform worden onderling creatieve en praktische verbouwingen gedeeld van kasten, bedden en stoelen van waarschijnlijk het bekendste woonwarenhuis ter wereld. De Gouwenaar Gisbert van Ginkel, één van de gebruikers, noemt het zelf liever ‘customizen’. “Het is wel leuk om het hacken te noemen maar het heeft meer te maken met activisme dan met crimineel gedrag.”

“beperkingen bevorderen de creativiteit”

Het idee om het Ikea product niet als eind- maar als beginpunt van iets nieuws te zien, kwam toen Gisbert met zijn vrouw zo’n tien jaar geleden verhuisde naar hun huidige jaren dertig woning in Gouda. “Beperkingen bevorderen de creativiteit. Ons huis is compact, het is nog geen vijf meter breed en zeven meter diep. Je moet slim omgaan met de ruimte, als je al je spullen kwijt wilt en ook nog ruimte wilt hebben om te kunnen lopen.” Dat de keuze op de geel-blauwe woongigant viel is meer een praktische dan een creatieve oplossing: “Het grote voordeel is dat de dingen daar al grotendeels bijna passend zijn, dan sleutel je er zelf nog aan zodat het voldoet. Dat kost gewoon minder werk.” Gisbert heeft geluk met twee vestigingen bij hem in de buurt want als dat niet het geval was geweest, had hij niet zoveel verbouwd. “Dat zou te duur worden. Voordat je een idee hebt, moet je er toch een paar keer naartoe. Het moet wel leuk blijven.” De inspiratie voor zijn ideeën haalt hij overal en nergens vandaan. “Als je een probleem hebt dat je wilt oplossen kijk je eerst op internet of bij mensen om je heen. Dan probeer je zelf iets uit te tekenen. Voor de inspiratie moet ergens één of andere klik plaatsvinden.”


VEILIGHEID
Ikea heeft nooit specifiek gereageerd op een hack. Ze hebben wel gewaarschuwd voor de veiligheid. In hun ogen hebben de verbouwingen daar een negatief effect op. Van Ginkel voelt zich niet aangesproken: “De dingen die ik maak zijn veilig. Daar durf ik wel voor in te staan. Onderling (op het ikeahackers forum red.) wordt daar wel voor gewaarschuwd. Het is hetzelfde wanneer je een computer opgeschroefd, dan is je garantie verlopen. Als je gaat verbouwen ben je ook zelf verantwoordelijk.”
SEX SELLS
Ikea biedt alles, behalve seks. Met deze gedachte heeft een groep kunstenaars verschillende, op zijn zachts gezegd, creatieve variaties gemaakt op al bestaande producten. Zo is een standaard stoel omgebouwd tot kraamstoel en toepasselijk ‘Gynea’ genoemd. Verder is er van een melkopschuimer voor in de cappuccino in combinatie met enkele schoenrekkers een vibrator gemaakt. Deze laatste is waarschijnlijk -onder andere- de reden waarom Ikea waarschuwt voor de mogelijke onveiligheid van gehackte of in hun ogen verkrachte producten… www.platform21.nl/page/3293/en

NACHTKASTJE VS. BED
Het overzicht van hoeveel Zweedse meubelstukken hij heeft verbouwd of heeft verwerkt in een groter geheel is hij kwijt. Zeker is wel dat elke ruimte in huis wel één of meerdere ‘gecustomizde’ spullen bevat. Het meest gebruikt is het Rast bedkastje, dat bestaat uit twee horizontale en twee verticale plankjes. Hier telt Gisbert al snel zo’n negen zelfgemaakte varianten van. “Als je er een beetje slim mee omgaat kan je er veel dingen mee doen. Een soort van elementenbouw zeg maar.” Dat bij de eerste de beste bouwmarkt ook op maat gezaagde stukken hout te koop zijn, wil Gisbert niet weten: “Het is toch het gemak dat het voorgeboord is. Het is goedkoop en makkelijk. Er zijn bij Ikea van die eenvoudige oplossingen die toch wel charmant zijn.”

De populariteit van het bedkastje in huize Van Ginkel betekent niet dat het ook de favoriet is. Maar wat dat dan wel is… Daarvoor moet Gisbert een aantal keer in gedachten door zijn huis lopen, totdat: “Ow! Goh. De olifant in de kamer die je niet ziet. Het is het Alsarp-bed.” Voor dit bed, dat meer dan de helft van de slaapkamer in beslag neemt, heeft Gisbert veel moeite moeten doen. Niet om het te verbouwen maar om het überhaupt te kunnen kopen, in België. “Het grappige is dat het Alsarp-bed in Nederland niet verkocht wordt. Toen heb ik op internet gekeken bij Ikea in Duitsland en België, daar bleken ze hem nog wel te hebben. Vervolgens ben ik naar Antwerpen gereden om hem daar te halen.” Gisbert wil benadrukken dat dit zijn enige uitspatting is geweest in zijn hackersbestaan: “Dit was een eenmalige actie omdat we graag dit bed wilden hebben. Voor de rest doen we dat niet. Het moet wel te doen blijven.”

Dressboys
De twee dressboys waarmee Gisbert van Ginkel werd genomineerd voor Hack van het jaar. | Foto: Gisbert van Ginkel

DAAR HEB JE HEM WEER 
In 2010 sprongen zijn twee dressboys in het oog bij de bezoekers van ikeahackers.net. De dressboys, twee halve stoelen die tegen de slaapkamermuur zijn gemonteerd, leverde hem niet alleen veel publiciteit op maar ook een nominatie voor ‘hack van het jaar’. Gisbert sprong niet bepaald een gat in de lucht toen hij hoorde van zijn nominatie. “Er ging niet veel meer door me heen, dan alleen zuurstof en bloed. Het was wel leuk. Het is eventjes dat je denkt, zou het gebeuren. Maar uiteindelijk ben ik op de tweede plaats geëindigd. Het is tenslotte ook maar een wedstrijdje. Het is vooral de publiciteit.” Verder is hij een keer getipt, dat dezelfde opstelling van zijn dressboys in een vestiging van het Zweedse woonwarenhuis zou staan. Bellen naar Ikea om te vragen of het echt zo is, wil hij niet. “Ik doe het voor mezelf en het was leuk om het op internet te zetten.” Als hij het allemaal voor zichzelf doet waarom deelt hij zijn creaties dan op internet? “Enerzijds is het de hackerscultuur. Je krijgt iets en je doet er iets voor terug. Iets levert een inspiratie op voor een idee. En uiteindelijk is het ook wel een stukje ijdelheid.” De positieve reacties van onbekenden is één maar in zijn omgeving thuis staat niet iedereen altijd te springen als hij weer met een hamer en zaag aan de slag gaat. “Ik ben er zo één die denkt dat alles ook anders kan, en mijn vrouw is het tegenovergestelde.” Op het hoogtepunt van zijn ‘hackerscarriere’ zag Gisbert overal wel een verbetering in, tot verveling van zijn familie en vrienden. “Het is hetzelfde als wanneer je nieuwe schoenen nodig hebt en ineens op schoenen van anderen gaat letten. Ik liep bijna elke ruimte in en dacht dan na over de inrichting ervan. Van meubels tot deuren. Op den duur werd het voor mezelf wel vermoeiend en als je dan ook nog tegen anderen gaat vertellen hoe het moet dan denken ze op den duur; het is wel goed zo, daar heb je hem weer.”

“Hacken is leuk, als het iets oplevert.”

ZWART GAT
Gisbert werkt in het onderwijs, waar hij op dit moment onderzoek doet binnen de lerarenopleiding in Nijmegen. Hij hoopt binnenkort te promoveren op zijn studie naar de kennis van praktijkbegeleiders binnen de opleiding. In tegenstelling tot zijn zwak voor het verbeteren van al bestaande dingen wil hij hier juist alleen maar inzicht krijgen. Aan een carrièreswitch naar een wat meer ambachtelijk beroep met houtbewerking heeft hij meerdere keren gedacht. “Zou ik gelukkiger zijn als meubelmaker. Ik heb erover nagedacht en het overwogen maar uiteindelijk heb ik het niet gedaan.”
Door zijn proefschrift en omdat er in huis bijna geen ruimte meer is, staat het klussen voorlopig op een lager pitje. Maar voor een zwart gat is hij niet bang. “Absoluut niet. Ik heb genoeg andere dingen te doen. Hacken is leuk als het iets oplevert. Het is niet dat ik daar mijn levensvoldoening uit haal. Het is vooral om praktische oplossingen in huis te hebben.”

7 Replies to “HÅCKEN MET BILLY & HERMAN”

Comments are closed.