MEER HILVERSUMSE OUDEREN EN JONGEREN DAKLOOS

MEER HILVERSUMSE OUDEREN EN JONGEREN DAKLOOS

HILVERSUM – Het aantal daklozen in Nederland is in de afgelopen drie jaar met 5.000 gestegen, een stijging van tien procent. In Hilversum is er echter geen sprake van een stijging, volgens de enige daklozenopvang van de stad, De Cocon.

In Hilversum zijn ongeveer dertig mensen dakloos, net zo veel als drie jaar geleden volgens Harro Koeleman van De Cocon. Wel zag hij de samenstelling van de groep veranderen naar relatief meer dakloze ouderen en jongeren. Een grote oorzaak is volgens Koeleman de economische crisis. Mensen met weinig tot geen financiële reserves raken hun baan kwijt, kunnen de rekeningen niet meer betalen en worden hun huis uitgezet. Bij jongeren (boven de achttien jaar) ziet hij de trend dat de ouders vaak geen mogelijkheden meer hebben hun kind te helpen en ze noodgedwongen moeten los laten.

Volgens het Leger des Heils dreigt er in Hilversum een tekort aan opvangplaatsen, dit baseren zij op het sterk groeiend aantal hulpvragen die bij hun binnen komen dit jaar. De Cocon zegt dat er voor nu voldoende plaatsen zijn, maar laat desgevraagd weten dat de gemeente Hilversum op dit moment onderzoek doet naar een eventuele uitbreiding van opvangplaatsen.

Zowel het Leger des Heils als De Cocon zijn het erover eens dat het uitbreiden van de capaciteit niet de oplossing is van het probleem. Volgens hen moet er meer gedaan worden aan het voorkomen van een huisuitzetting, zoals betere begeleiding en preventie.

item eerder uitgezonden door: RTi Hilversum (23.12.14) en RTV Noord Holland (23.12.14)

Comments are closed.